"...ei ole mitään normaalia..."

Täydentävä hoito syöpäsairauksissa misteliuutteilla - ajankohtainen tilannekatsaus
lue lisää...pdf

www.alysivut.fi


Antroposofinen lääketiede:
vaikuttavuus, käyttö, kustannukset, turvallisuus

lue lisää


Tietoja antroposofisesta lääketieteestä

Download pdf


Facts and Figures Anthroposophic Medicine

Download pdf


Antroposofinen lääketiede EU:ssa

CAMbrella: www.cambrella.eu

CAMDOC/EUROCAM
www.camdoc.eu


Sivukartta

Misteli: Antroposofinen tukihoito syöpäsairauksissa

(Katso myös www.mistel-therapie.de)

Valkomarjainen misteli (Viscum album L.) on ikivihreä puoliloinen, jota esiintyy Euroopassa kolmena eri alalajina. Yksi alalaji kasvaa yksinomaan kuusessa, toinen männyssä ja kolmas lehtipuissa. Itä-Euroopasta löytyy kelta- tai punamarjaisia botaanisia variaatioita (Viscum album L.var. coloratum).
Erikoista  mistelissä on sen pallomainen muoto - johtuen pseudodikkotomaalisesta kasvustavasta kaikkiin ilmansuuntiin, riippumatta valosta ja painovoimasta - sekä käyttö joulukoristeena näyttävien marjojensa vuoksi. 

Mistelillä on ollut jo muinaisilta ajoilta merkittävä osa mytologiassa, lääketieteessä ja muussa käytössä. Kelttiläiset druidit kunnioittivat aikoinaan misteliä pyhänä kasvina, sekä lääkkeenä hedelmällisyyteen että kaikkia myrkkyjä vastaan. Hippokrates (460-377 e.Kr.) käytti misteliä pernan sairauksiin ja kuukautisvaivoihin. Keskiajalta 19. vuosisadalle asti olivat oraalisesti annetut mistelivalmisteet vakiintuneet epilepsia lääkitykseen. Erikoismenetelmällä valmistetut kasvainten hoidossa käytetyt mistelivalmisteet juontavat juurensa Dr.phil. Rudolf Steinerin, antroposofian perustajaan ja hänen lääketieteelliseen työtoveriinsa Dr.med. Ita Wegmaniin. Vuonna 1917 annettiin ensimmäiset mistelipistokset inoperatiivisille syöpäpotilaille. Seurauksena oli yllättävää yleiskunnon, särkyjen ja muiden tuumoriperäisten vaivojen paranemista.

Tätä nykyä mistelivalmisteet ovat tunnetuimmat ja eniten käytetyt lääkkeet antroposofisilla menetelmillä täydennetyssä lääkehoidossa (valmisteita: Helixor®, Iscador® ym.). Myöskin fytoterapiaan misteli on löytänyt tiensä (valmisteita: Cefalektin®, Eurixor®, Lektinol®). Mistelivalmisteet ovat myös levinneet koululääketieteen sekä sairaaloiden käyttöön. Ne lukeutuvat vakavasti otettaviin ja eniten tutkittuihin täydentävän onkologian menetelmiin. Saksassa käyttää 58% syöpäpotilaista ei-konventionaalisia terapiamenetelmiä; mistelivalmisteet (61,6%) ensisijalla. Vuosittain kirjoitetaan 400 000 reseptiä Iscadoria® ja Helixoria®, jotka ovat eniten käytetyt mistelivalmisteet. Näillä reseptimäärillä ne ovat sairaskassojen  "sytostaattien" kärjessä.

Yksilöllisten tarpeiden mukaisten onkologisten terapioiden lisäksi, syöpäpotilaat hakevat enenevissä määrin täydentäviä hoitomuotoja, jotka toisaalta tukevat elimistön omaa itse-parantavaa voimaa ja toisaalta mahdollistavat ihmisarvoista elämää taudin kanssa. Tässä mielessä misteliterapia on ajankohtaisempaa kuin koskaan ajemmin. Misteliterapia istuu hyvin järkevään terapeuttiseen kokonaisuuteen, joka koostuu lähinnä tehokkaista perus-onkologisista metodeista (leikkaus, sädehoito, kemoterapia ja hormoniterapia) ja oheistukitoiminnoista kuten ravinto- ja fysioterapia sekä mielen/sielun  aktivoimisesta. Misteliterapiasta on muodostunut keskeinen osa ihmisen kasvainterapiaa, jossa syöpään sairastunut ihminen tarpeineen ovat huomion keskipisteenä.

Täydentävä hoito syöpäsairauksissa misteliuutteilla - ajankohtainen tilannekatsaus
lue lisää...pdf

© Dr. med. Dietrich Schlodder/PD Dr.med.Dr.rer.nat. Jörg M. Schierholz
Fischermuhle 1
,
DE-72348 Rosenfeld